Sharisme, compartir la informació per a aprendre


El sharisme, prové del terme share que en anglès significa compartir. Per tant, aquest concepte fa referéncia a compartir la informació en una xarxa col·lectiva on cadascú pot fer les seves aportacions per tal d'assolir un coneixement òptim del tema que es vol tractar. 
L'aprenentatge es fa de forma col·lectiva, tots els participants tenen l'opció de dir el que pensen i incloure informació que pugui ser rellevant. 
Aquest fenòmen, ha incrementat el seu creixement en els últims anys ja que els usuaris connectats a la red poden compartir temes que els semblin interessants amb altres persones que troben aquest tema rellevant. Per exemple, si cerquem al buscador un tema que ens interessa, la nutrició, ens apareixen nombrosos fòrums i recursos que ens aporten informació i opinions d'altres usuaris interessats en el tema.
El sharisme, en relació a la comunitat educativa està jugant un paper molt important. En les escoles que he estat de pràctiques disposen de blogs escolars on comparteixen les sortides fetes a l'escola, els projectes i també informacions que aporten els alumnes. El fet és que aquesta informació també pot ser comentada pels mestres, alumnes i familiars que formen part de l'escola. Així com també, els alumnes tenen l'oportunitat de treballar un tema amb  altres escoles. Ho poden fer mitjançant reds socials o bé, blogs personals per assolir un aprenentatge compartit que els ajuda a solidificar les idees de forma significativa.

Exemples de recursos reals d'aquest concepte són:
  • La Viquipèdia

La coneguda enciclopèdia d'internet, Viquipèdia, ens permet compartir informació sobre conceptes o temes interessants. Però aquest recurs segueix un control de la informació que comparteixen els internautas, és un servei molt fiable que rep un control exhaustiu. El que es vol aconseguir és la recerca i compartiment d'informació amb una certa veracitat.
La llibertat que donen a participar a tots els lectors és positiva encara que no publiquin tots els articles que intenten penjar. Tota la informació que es va penjant diàriament es pot aprofitar, i és aquesta informació la que fa créixer aquesta eina.


  • El google docs
Vaig començar a treballar amb el docs al primer curs d'educació primària, i fins ara ha estat un recurs indispensable al llarg d'aquests tres anys. 
El google docs ens permet compartir la informació entre diferents usuaris en un document que trobem a la xarxa. És molt útil, ja que molts de nosaltres no disposem de temps suficient per trobar-nos i d'aquesta forma podem incloure, modificar i rectificar la informació des d'on volguem. A més, aquesta informació queda guardada automàticament a mesura que escribim el que ens assegura no perdre el contingut.


Finament, m'agradaria compartir amb vosaltres aquesta notícia perquè crec que no som conscients del gran avanç tecnològic que han aportat les TIC aquests últims anys. En aquesta notícia s'expliquen alguns del avanços que farà la infrastructura per tal de poder fer front  a aquest creixement massiu.






No hay comentarios:

Publicar un comentario